Klöntti vastaan klöntti

Helsingin Sanomat, 25.1.2014

Lopulta lähdin minäkin jäljittämään eläinolemustani Ylen arvotestillä. Kun vastaa kolmeentoista mielipidekysymykseen, kone kertoo, mitä eläintä edustan: olenko panda, leijona, pystykorva vai kettu.

Kolmentoista kysymyksen jälkeen mieleen puski neljästoista: kuinka järkevää on ruokkia pelaamista kliseisillä asennekasaumilla?

Olisi mahtavaa, jos ottaisimme asiat asioina ja puntaroisimme väitteet yksi kerrallaan riippumatta siitä, syntyykö niistä oikeaoppinen sarja ja pääsylippu halutun heimon jäseneksi. Silloin voisi kehkeytyä omaperäisiäkin yhdistelmiä.

Nythän se menee niin, että asennepaketit poimitaan valmispakkauksina. Kasvissyöjä suhtautuu myönteisesti perustuloon, kannattaa kehitysavun lisäämistä, vastustaa ydinvoimaa ja heivaisi yksityisautot kuuseen keskustasta.

Kun tietää kaverin pari mielipidettä, tietää samalla loputkin.

Kun asennekimppu on valittu, kuuluu jengiin ja voi päättää kantansa selkäydinrefleksillä mihin hyvänsä kysymykseen.

Eivät täällä ihmiset riitele, eivät edes asiat. Täällä yksi asenneklöntti irvailee toiselle asenneklöntille. Pystykorva räksyttää pandalle.

Vähän väliä pitäisi miettiä, miksi uskon niin kuin uskon. Sitä sanotaan reflektiivisyydeksi. Nyt ulkoistamme ajattelun heimolle, johon kuulumme, ja varomme lipsumasta ruodusta.

Reflektiivisyys on jees, refleksiivisyys ei.

Ilmiö ei ole harmiton. Omien aivojen käyttö jää laumavaistojen alle, ja Facebookin kaltaiset somesysteemit vauhdittavat leiriytymistä.

Ajan hengen viimeistelevät koulusuunnittelijat, jotka haluavat poistaa historian ja yhteiskuntaopin lukion yhteisten kurssien listalta. Jos ei tunne historiaa ja yhteiskunnallinen ymmärrys on ohutta kuin ensijää, vaikutteet saadaan netin infantiileilta mölinäpalstoilta.

Mutta palataan niihin elukoihin. Ylen nettitestin mukaan olen panda, vasemmistolainen arvoliberaali. Kuulostaa ihan hyvältä.

Mutta olen myös vastarannan kiiski, ja lisään perään, että äänestin Niinistöä presidentiksi, kannatan ydinvoimaa, Suomen Nato-jäsenyyttä ja puolustusbudjetin nostamista.

Eipä minusta taida olla edes kunnon pandaksi.