Kuka sen sanoi

Helsingin Sanomat, 14.12.2013

”Mitä pitäisi ajatella kirjasta, jonka on kirjoittanut N.N?” kysyi maakuntalehden kriitikko. Kirja-arvio seisautti veret jo ensirivillä.

Täytyy nostaa hattua: vaatii taitoa saada lyhyeen virkkeeseen kaksi kolossaalista älyttömyyttä.

Kirja on ensinnäkin hyvä, huono tai jotain siltä väliltä riippumatta siitä, kuka sen on kirjoittanut. Toiseksi kirjasta voi ajatella mitä vain, mutta ei siitä herran tähden pidä ajatella mitään.

Kriitikolle pisteet toki siitä, että hän paljasti rehellisesti karvansa. Moni on ovelampi ja tekee arvionsa yhtä lapsellisista lähtökohdista, mutta verhoaa ne paremmin.

Sillä ei tosiaankaan tunnu olevan väliä mitä tekee tai sanoo; se ratkaisee, kuka on asialla. Jos Pekka Haaviston mielestä parasta on auttaa somalialaisia Somaliassa, se on järkevä pointti. Jos Jussi Halla-ahon mielestä parasta on auttaa somalialaisia Somaliassa, se on – niin, tiedätte kyllä.

Alkaa r:llä, ja nyt ei puhuta rakkaudesta.

”Ooppera on vastenmielisin kulttuurimuoto.” Raikas vai typerä kannanotto? No, se riippuu: jos näkemyksen takaa löytyy kepulainen isäntämies, kommentti kuuluu sinne minne sen juntti esittäjäkin, navetan taakse. Mutta kun oopperahuomion lohkaisi Jörn Donner, kuulin näkemystä luonnehdittavan osuvaksi.

Marraskuun alussa Helsingin Sanomissa haastateltava kertoi inhoavansa syvästi venäläisturisteja. Mokomat julkeavat ottaa Suomessa valokuvia ja pitävät kaikkea omanaan. Onneksi haastatellulla oli tähän ratkaisu: ”Yritän tunkea kuviin ja pilata ne.”

Äläkkä olisi ollut hirmuinen, jos kommentti olisi kuultu perussuomalaisen suusta. Koska asialla oli elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalo, meteliä ei syntynyt.

Näitä riittäisi. Jos rivipulliaisen mielestä asevelvollisuus on vanhentunut puolustusratkaisu, silmille tulee epä-älyllinen raivo. Kun saman sanoo Osmo Soininvaara, väite on kiinnostava.

Minulla ei ole mitään Haavistoa, Donneria, Honkasaloa tai Soininvaaraa vastaan, päinvastoin. Juuri heitä tarvitaan, koska he saavat sanoa sellaista, mistä muille lävähtää tuomio. Mutta se hirvittää, että näkemykset arvioidaan sen mukaan, kuka ne esittää.

Muuten: kuka mahtaa olla alussa mainittu N.N.?

Ei mitään väliä.