Pari varoitusta

Helsingin Sanomat, 16.11.2013

Vanhempi tytär täytti seitsemän. Päädyimme puhumaan vanhenemisesta ja viisastumisesta. Oma 44 vuoden ikäni herätti kunnioitusta.

Mitähän olisi se viisaus, jota uskaltaisi jakaa matkaevääksi?

Tietysti voin kokemuksesta antaa pikkuniksejä ja varoituksia: älä laita valokuvia kirjaston kirjojen väliin, ja hiljaisen luentosalin ovensuussa ei kannata vaihtaa viikonloppukuulumisia.

Ja jos haluat arvostella Jasminea Nealle ja olet lähettämässä jälkimmäiselle tekstiviestiä, älä ajatuksissasi lähetä sitä edelliselle.

Ei, tarkemmin: älä arvostele Jasminea Nealle.

Näitähän olisi. Mutta jotain isompaa pitäisi osata sanoa. Isänä. Filosofian ja psykologian opettajana. Vähän pitempään vaeltaneena.

Pari varoitusta voin antaa.

Muistatko kun olit kolme, ja yritimme opetella kahta kaikkein vaikeinta sanaa, kiitos ja anteeksi? Aikuisten pelikentillä ne ovat yhtä tiukassa kuin ekaluokan välitunnilla.

Käytä sinä niitä. Ja kun sinulle myöhemmin opetetaan sanaluokkia, älä aina usko kaikkea: kiitos ja anteeksi ovat oikeasti teonsanoja, vieläpä isojen tekojen sanoja.

Jos kiinnostut luovasta työstä, jopa taiteen tekemisestä, toteuta kutsumustasi, mutta jätä taidepiirit omaan arvoonsa. Toisinajattelua tai toisintaiteilua tai muuta muottiin sopimatonta ei siedetä, ja suvaitsevuudellaan elämöivä kulttuuriväki kokoaa teloituskomppaniat nopeasti.

Nyt meni vaikeaksi, otetaan uusiksi: Jos päiväkodissa pukeutuu eri tavalla kuin muut, joutuu helposti kiusatuksi. Jos aikuisten maailmassa ajattelee tai kirjoittaa pikkaisen eri tavalla kuin muut, joutuu yhtä lailla sylkykupiksi. Mutta tärkein tulee tässä: anna palaa vaan!

Lannistajalle riittävä rangaistus on lannistaja itse.

Älä sinä erehdy pitämään ilkeyttä älykkyyden merkkinä. Se kun on juuri päinvastoin. Ilkeys on niitä harvoja asioita, jotka eivät vaadi vähäisiäkään älyllisiä ponnistuksia.

Annanko liian synkän kuvan, tyttöni mun? Se ei ole tarkoitus. Ilo täytyy pitää matkassa, eikä se ole edes vaikeaa, kun vain asenteessa on aurinkoa.

Minusta sinä näytät onnelliselta pikkuihmiseltä. Päiväkoti ja alakoulu ovat enimmäkseen kivoja paikkoja, sinä tiedät.

Halusin vain sanoa, että maailma jota kohti kuljet, toimii ihan samalla tavalla kuin ne.