Prinsessaa ja politiikkaa

Helsingin Sanomat, 6.4.2013

Riitahan siitä saatiin.

Jupakka alkoi, kun kuusivuotiaan tyttären saamasta lahjapaketista kuoriutui vaaleanpunainen dvd-leffa, jonka kannessa sädehti langanlaiha prinsessa. Ei mikään gender-tietoisen faijan toiveiden täyttymys siis, mutta ilahduin siitä, että prinsessalla oli sentään kädessään kirjoja.

Leffasta tuli heti hitti. Siinä pikkubarbiet opiskelevat Prinsessa-koulussa tanssia ja prinsessoille sopivaa käytöstä sen minkä juonitteluiltaan kerkiävät. Kyllä ne kirjatkin ruudussa vilahtavat. Niitä kasataan pinoksi lainehtivien kutrien päälle ja sitten opetellaan oikeaoppista prinsessakävelyä.

Videosta päätellen kirjojen lukeminen sen sijaan ei ole prinsessoille sopivaa puuhaa.

Halusin piilottaa videon sinne, missä säilytämme muitakin lapsille vaarallisia esineitä. Esitin toiveen, että tytär katsoisi jotain muuta.

Vaimo oli toista mieltä: – Juuri tuolla asenteella tyttöjä kasvatetaan ajatukseen, että heidän touhunsa ovat vähempiarvoisia kuin poikien.

Olisi pitänyt jättää sikseen mutta muistin, mitä naispuolinen kollega oli manannut: yhteiskuntaopin tunneilla asetelma on turhan usein se, että pojat meuhkaavat politiikasta ja tytöt meikkaavat.

Lisäksi olin juuri lukenut Tommi Uschanovin opuksen Suuri kaalihuijaus. Yksi kirjan sivuhuomio on se, että jostain syystä naisten tietämys yhteisistä asioista on selvästi huterampaa kuin miesten. Eikä syy tosiaankaan ole se, että naiset olisivat miehiä tyhmempiä.

Sylttytehdas sauhuaa muualla. Jos tyttöjä kasvatetaan siihen henkeen, että hyvä tulee kunhan meikkaa ja kävelee kauniisti, niin eipä siinä hirveästi EU:n subsidiariteettiperiaatteet kiinnosta. Nehän sitä paitsi kuuluvat miesten maailmaan. Ja kun hoitaa prinsessavelvoitteet tunnollisesti laihduttelua myöten, jostain löytyy varmasti se prinssikin, joka tekee niillä subsidiariteeteilla sen verran fyrkkaa, ettei itse tarvitse käydä töissäkään.

Missä EU, siellä ongelma, meidänkin perheessä. Nyt lopputulos oli se, että 3- ja 6-vuotiaat tytöt yrittivät epätoivoisesti perehtyä prinsessa-dvd:ltä teekutsuetiketin saloihin aikuisten mölistessä rooliodotuksista.

Ihan hyvä näin. Siinähän oppivat, että tasa-arvo ei ole mikään leikin asia.