Himanen, kuplien kupla

Helsingin Sanomat, 23.3.2013

Olen pahoillani. Otsikko on hämäystä, kerjäsin lukijoita. Emme siis enää pääse heittämään lumppareilla koulun pihalla nurkkaan saarrettua rillipäätä.

Mutta johan sitä ehdittiinkin. Himanen on passé, Hautalakin meni jo, seuraava kehiin! Äkkiäkös se löydetään, varsinkin kun on näitä kiusaamiseen erikoistuneita mattieskohytösiä, jotka etsivät kusitolpat valmiiksi.

Facebook on hyödyllinen myös; se helpottaa ennakkoluulojen mukaan laumoittumista kummasti. Voi jakaa oikeamieliset linkit ja ohittaa väärät.

Netti on oma lukunsa aivottomassa kimppalyttäämisessä, mutta eipä toimittajiksi ja kriitikoiksi kutsuttu silakkaparvi juuri erotu edukseen netin mustavalkomaailmasta. Jako kahteen käy näppärästi kuin koulun liikkatunnilla: hyvikset tänne, pahikset tuonne.

Päivi Räsänen on hyvä pahis. Oikeaan riviin voi ilmoittautua parilla Räsäs-tölväisyllä.

Persutkin on hyvä. Jokin aika sitten ruotsinkielinen mediakriittinen (!) telsuohjelma irvi persuja siitä, että nämä haluavat kieltää nykytaiteen.

Väite on älytön, mutta mitäpä siitä. Yleensä mainiossa Pressiklubissakin se kaikkein pahin persu keskeytettiin ennen kuin ehti mitään sanoakaan. En fanita Räsästä tai persuja, mutta jokin roti olisi paikallaan näissäkin hommissa.

Sauli Niinistön käynnistämän syrjäytymistä ehkäisevän kampanjan laumavaistoinen nälvintä oli jonkinmoinen epä-älyllisyyden ennätys.

Niin ja USA on paha, sen tietää jokainen lukiolainenkin.

Ja voi sitä onnetonta, joka poikkeaa mantrasta ja sanoo tasa-arvo-ongelmien olevan pikkaisen laajempi juttu kuin se, että naisia sorretaan joka käänteessä. Journalistinen mielikuvitus ei riitä niin pitkälle, ja tuomio on sen mukainen.

Voi tietysti väittää, että on hyvä päästä vähän purkamaan aggressiota ja eihän haukku haavaa tee.

Mutta kun ihmispäässä ei ole mitään aggressiosäiliötä, josta pitäisi päästellä höyryjä. Päinvastoin aggression ”purkaminen” lisää aggressiota.

Haukku sitä paitsi tekee haavan – jos ei vihan keskellä parkkiintuneeseen julkimoon, niin yleiseen ilmapiiriin ainakin.

Ei ole kiva elää maassa, jossa turvallisimmat ohjeet lapselle kuuluvat: älä ajattele toisin, älä kirjoita eri tavalla kuin muut, älä nosta päätä poterosta, älä ikinä luule olevasi mitään.

Liity niihin.