Teetä ja homeopatiaa

Metro, 25.10.2005

Uskonasiat ovat viime aikoina puhuttaneet tämänkin palstan kirjoittajia ja näköjään myös kulttuuriministeriä, joka valotti hiljattain elämänkatsomustaan laajemminkin. ”Jos chakrat tai energiavirrat tukkeutuvat – – alkaa oireilla fyysisesti.” ”Reikienergiaan tutustumisen myötä olen lukenut ja keskustellut paljon chakroista.” ”Mähän olen ihminen joka elää täysin intuition varassa. En tee ratkaisuja juuri lainkaan suunnitelmallisesti.”

Voi hyvät hyssykät. Karpela hyvä, olisit nyt vielä ylistänyt homeopatiaa ja valistanut kiinalaisten horoskooppien ikivanhasta, ahdaskatseisen länsimaisen tieteen mennen tullen peittoavasta viisaudesta!

Olen yllättäen huomannut, että tuttavapiirissäni tieteelliseen maailmankatsomukseen pohjautuva ja väitteille hyviä perusteluita edellyttävä ajattelu alkaa jäädä vähemmistöön ja jos jonkinmoinen hömppäuskovaisuus ja rajatietotrendikkyys on voimissaan. Mantrat ovat tutut: ”Länsimainen koululääketiede ei hoida ihmistä kokonaisuutena.” ”Tiede ei voi selittää kaikkea.” ”Kai säkin johonkin uskot?”

Hohhoijaa. Uskon kyllä ja noissa keskusteluissa enimmäkseen siihen, että huonosti menee, kun älykkäätkin ihmiset hukkaavat kriittisyytensä ja haksahtavat humpuukiin. Kuppiladebateissa tieteellistä maailmankatsomusta edustavaa ja johdonmukaista argumentaatioita väitteiden perustaksi edellyttävää keskustelijaa ei aina hyväksytä edes samalle viivalle uusirrationalistien kanssa, vaan hän on välittömästi vaarassa leimautua kaiken henkisyyden elämästään torjuvaksi ahtaanälylliseksi skientistiksi.

Logiikka, pätevä päättely ja argumentointi kuulostavat henkistyneessä hömppäpuheessa jo käsitteinä kiroilulta.

Näin lehdessä sellaisenkin otsikon, joka kertoi presidenttiehdokkaiden olleen ”huuhaa-testissä”. Mainio idea. Olisi hyvä selvittää, kuinka moni valtakunnan korkeinta jakkaraa tavoittelevista uskoo vaikkapa selvänäkemiseen, enneuniin tai astrologiaan.

Jäi lehti ostamatta kun tajusin, että tämäkin testi arvioi kandidaatteja lähinnä tähtimerkkien valossa. Minä ainakin haluaisin tietää, kuinka moni ministeri tai kansanedustaja tekee päätöksiä Karpelan tapaan puhtaan intuitiivisesti eikä järkiperäisesti suunnitellen, rajatiedosta puhumattakaan. (Tunnen muuten psykologin, joka katsoo tarot-korteista tulevat tapahtumat ja ihmissuhteidensa tilan.)

Hömppä on parhaimmillaan harmitonta ajanvietettä, pahimmillaan jopa vaarallista ja uhka oikeusturvalle. Aikoinaan hain opiskelupaikkaan, joka edellytti, että hakemusten pitää olla ehdottomasti kirjoitettu käsin. Luuleeko siis joku pystyvänsä päättelemään hakijoiden käsialasta jotain, vaikka grafologiasta ei ole minkäänlaista tieteellistä näyttöä? Vaikuttavatko syntymäajat työhönottoon? Entä jos tiimiin tarvitaankin sovinnaisen vesimiehen sijasta innovatiivinen skorpioni?

Kun ihmisten luokittelua ja leimaamista esimerkiksi ihonvärin perusteella pidetään asiattomana, toivoisi näin olevan syntymäajankin suhteen.

Ei pidä käsittää väärin. Suvaitsevaisuus kunniaan ja kukin tavallaan. Mutta niin tylsää kuin se joskus saattaakin olla, yksinkertaisesti on olemassa väitteitä, joiden takana on perusteellinen tutkittu tieto ja vahvat perusteet, ja on väitteitä, jotka eivät saa mitään tukea taakseen, jos niitä puolueettomasti tutkitaan. Eikä humpuukiin hurahtaminen ole merkki avarasta ja henkistyneestä ajattelusta, vaan monesti pikemminkin sen este.