Kymmenen syytä

Julkaistu kirjassa Elämän A ja Ö, Jenni Pääskysaari ja Arno Kotro, Otava 2017

Lukemisen voisi oikeastaan kuitata lyhyesti: lukea pitää. Mutta vähän täytyy perustella. Tässä kymmenen äkkiseltään mieleen tullutta syytä, miksi lukeminen kannattaa.

  1. Lukemalla sivistyy. Tietokirjoja lukemalla totta kai, mutta usein kaunokirjatkin satavat tietolaariin. Otetaan vaikka historialliset romaanit: niistä menneen ajan henki, ilot, kurjuus ja elämäntapa välittyvät elävästi. Jos et usko, kokeile kotimaisista vaikka Katja Ketun Kätilöä, Heidi Köngäksen Herttaa tai Aki Ollikaisen julmanrealistista Nälkävuotta.
  1. Lukeminen avaa silmiä. Kun olin viisitoista, sain kummitädiltä Matti Kuusen kirjan Tämä ihmisen maailma. Se havahdutti väestökriisiin ja ihmiskunnan mahdollisiin tulevaisuuksiin – ja siihen, miten tähän on tultu. (Vastaava kirja voisi nyttemmin olla Yuvul Hararin Sapiens – ihmisen lyhyt historia.) Lukiovuosina Erich Remarqin Länsirintamalta ei mitään uutta herätteli minussa pasifistia, Erich Frommin tuotanto humanistia, Pentti Linkola ekoanarkistia.
  1. Kirjojen lukemista ei voi korvata levottomalla nettipoukkoilulla. Nobel-palkittu tutkija Daniel Kahneman kirjoittaa teoksessaan Ajattelu, nopeasti ja hitaasti, miten aivomme operoivat kahdella systeemillä. Systeemi yksi on nopea ja vaivaton: se laskee, paljonko on kaksi plus kolme. Systeemi kaksi on hidas ja harkitseva ja vaatii ponnistelua. Se laskee, paljonko on 12 x 14 ja sulattelee monetaristista talousteoriaa. Nettiselailussa mennään ykkösellä, kirjaan uppoutuminen aktivoi systeemin kaksi. Niinpä lukeminen kehittää ajattelua ja keskittymiskykyä aivan toiseen tapaan kuin lyhytpinnainen klikkijournalismi. Uskallanpa myös väittää, että nimenomaan printtikirjoihin syventyy parhaiten.
  1. Mitä enemmän lukee, sitä paremmin kirjoittaa. Silmä tottuu taitavaan tekstiin ja sen jälkeen erillään repsottavat yhdyssanat ja tahmeat virkkeet näkee nopeasti, ja omakin lause alkaa kulkea. Mestareilta oppii, tässäkin.
  1. Lukeminen vahvistaa empatiakykyä, lisää suvaitsevuutta ja rikastaa mielikuvitusta. Lukiessa eläydymme erilaisiin maailmankatsomuksiin ja pujahdamme toisten nahkoihin. Samalla kirjat antavat lohtua: niin moni on ajatellut ja kokenut saman kuin me, selvinnyt silti. Ja muuten, nimenomaan nuorena kannattaa lukea! Jostain syystä kirjat tömähtävät silloin tajuntaan vielä vaikuttavammin kuin myöhemmin.
  1. Kirjoista voi peilata omaa muutosta ja sielunelämää. Lukiovuosina hurahdin Hermann Hesseen. Varsinkin Siddhartha pohti viiltävästi elämän turhuutta ja tarkoitusta. Luin kirjan uudestaan kolmekymppisenä, jolloin se tuntui teiniangstilta. Luinpa Siddharthan vielä kolmannenkin kerran, nelikymppisenä. Silloin se oli muuttunut hyväksi taas. Johtopäätökset jätän lukijalle.
  1. Kirjat ovat kodin sielu. Kirjahylly henkii lämpöä ja sivistystä. On aina kiva käydä kodeissa, joissa luetaan.
  1. Kun totut lukemaan, ei koskaan ole tylsää. Olitpa junassa, lentokoneessa tai terveyskeskuksen jonossa, aina on mielekästä tekemistä eikä odottavan aika tule pitkäksi.
  1. Tämä on erityisesti pojille, joita tytöt kiinnostavat: tytöt lukevat enemmän kuin pojat, ja monen tytön kanssa lähtee juttu luistamaan, jos on sattunut lukemaan samoja kirjoja. Miespuolinen ystäväni oli kanssani kirjamessuilla ja kun hän katsoi yleisöä, häntä kadutti että oli tuhlannut aikansa automessuilla.
  1. Tärkein tulee kuitenkin tässä: lukeminen on hauskaa. Sillä on itseisarvo ilman mitään laskettavissa olevaa hyötyä. Ja jos ahdistaa, millä ajalla ehtii lukea kaikki dostojevskit, tolstoit ja finlandiavoittajat, ajattele toisinpäin. Älä etsi aikaa dostojevskeille, vaan kun on aikaa, etsi dostojevski. Tai joku muu. Etsi, kokeile, pety, innostu, löydä.

Jotain pitää vielä sanoa. Hyvän kirjan parissa minut valtaa aina kiitollisuus kirjailijoita kohtaan. Kiitos että olette isolla työllä (ja kotimaiset kirjailijat usein pienellä korvauksella) loihtineet minulle uusia unohtumattomia maailmoita. Kiitos Anja Snellman ja Pirkko Saisio. Kiitos Mika Terho ja Tero Tähtinen. Kiitos Juha Itkonen ja Märta Tikkanen, Eeva Kilpi, Kari Hotakainen ja monet, monet muut. Olette pelastaneet lukuisat päivät ja yöt.