Vastenmielisiä puhelinsoittoja

Uusi Suomi, 14.3.2017

Olen alkanut saada soittoja pankkiiriliikkeistä. Ehdottavat tapaamista ja kertovat, että voisimme vaikka keksiä keinoja, miten perintöveron pystyy junailemaan pienemmäksi.

Lehdestä bongasin varainhoitofirman mainoksen, joka lupaili, että 55 000 euron perintöveron voi sopivalla suunnittelulla kutistaa noin 8 000 euroon, siis seitsemäsosaan.

Mietitäänpä hetki. Jos vero on 55 000 euroa, perinnön arvon pitää olla reippaat 400 000 euroa. Verovenkoilijoiden mielestä ei siis riitä, että saisi tikkua ristiin panematta sellaiset 350 000 euroa – summan joka vastaa bussikuskin parinkymmenen vuoden nettopalkkaa. Passeli veroaste näiden ”suunnittelijoiden” mielestä olisi 2 %, jos sitäkään.

Perintövero on kevyt verrattuna oman työn verotukseen, enkä näe sen välttelyyn mitään kunniallista tarvetta. Perintöveroa on hyvä verrata omalla työllä ansaitun tulon verotukseen: lähihoitaja tai keittiöapulainen maksaa työtulostaan isomman siivun veroina kuin se, mikä maksetaan miljoonaperinnöistä.

Tasapuolisuuden vuoksi tarjoankin vinkkejä verojen minimointiin ja yhteiskunnalle menevien maksujen välttelyyn niille, jotka ovat menneet syntymään köyhään perheeseen eivätkä voi ketkuilla perintöveron kanssa, vaan kaikki elinkaaritulot perustuvat omaan työhön.

Ja nyt siis puhutaan moraalista, ei laista. Jos omistavalla luokalla on oikeus väistellä taloudellisia velvoitteita, miksei omistamattomalla olisi?

Ensinnäkin hyvä liikennesuunnittelu on paikallaan. Helsingissä voi matkustaa metrossa ja ratikoissa ilman lippua, kunhan seisoo lähellä ovensuuta ja tarkkailee sisääntulevia. Kun tarkastajat pelmahtavat vaunuun, ehtii vielä ulos. Näinkin pienellä suunnittelulla pienentää yhteiskunnalle menevän rahan määrää mukavasti.

Jos osaat soittaa kelvollisesti jotain instrumenttia, kannattaa antaa soittotunteja ja jättää verot maksamatta. Et jää kiinni, ja sopiva soittosuunnittelu säästää satoja euroja vuodessa. Samaa koskee tietty tennistunteja, yksityistä taideopetusta, matematiikan yksityistunteja…

Lastenvahdeille maksettavista korvauksista on turha maksaa veroja, jolloin summat pysyvät kaikille kohtuullisina. Ja jos kaveri on putkimies ja tekee sinulle kylppäriremonttia, voit vallan hyvin maksaa hänelle pimeästi: eikös ne verot ole palkasta jo kertaalleen maksettu.

Verorasitusta voi keventää myös lätkimällä veroilmoitukseen työhön muka liittyviä menoeriä, niiden todenperäisyyttä ei erkkikään ehdi tarkistaa.

Kuulostaako hyvältä?

Ei minustakaan. Ehdotankin toista vaihtoehtoa. Mitäpä jos maksettaisiin perinnöistä suosiolla se pieni vero, joka verolakeihin on kirjattu, ja hoidetaan samaan henkeen muutkin maksut ja verot, joita hyvinvointivaltion ylläpito vaatii.

On tämä sen verran hieno yhteiskunta, että sen pyörittämisestä mielellään maksaakin.