Petollista puppua

Helsingin Sanomat, 23.2.2013

Kahteen kertaan se oli luettava ennen kuin uskoin silmiäni. Uusimmassa Kotilääkäri-lehdessä päihdelääketieteen professori valistaa, että alkoholisteista voi koulia kohtuukäyttäjiä. Homma hoituu lääkkeellä ja kahdeksalla terapiakäynnillä. Hoidon hinta on 2 000 euroa.

Ei, en nähnyt unta. Joku muu näkee.

Asiassa on nimittäin pieni mutta. Alkoholisti ei voi ruveta kohtuukäyttäjäksi. Alkoholismi muuttaa keskushermostoa peruuttamattomasti ja sen verran kierosti, että sivistyneet viininlipittäjäiset ja harmittomat nousukännit ovat kadotettuja paratiiseja, ikävä kyllä. Juoppo itse ei sitä tietenkään suostu uskomaan elätellessään illuusiota kohtuukäytöstä – viimeistään ensi kuussa.

On vastuutonta ja vaarallista, että professorintittelillä tuetaan alkoholistien itsepetosta. Jään odottamaan, milloin pyromaniatieteiden professori suosittelee tuhopolttajille hallittuja tulitikkuleikkejä.

Jokainen juoppo on huomannut, että loputtomat yritykset säätää juomista kohtuulliseksi johtavat vain uusiin retkahduksiin. Sen on huomannut myös juopon lähipiiri.

Alkoholismi on psyykkinen, fyysinen ja mystinen sairaus. Se ei ole kenenkään syy, mutta sen tukeminen on. Niin vahingollisia ovat nyt nähdyt lääkärikommentit, että lasken ne alkoholismin edistämiseksi.

Suorastaan mielenkiintoinen on haastatellun päihdeproffan usko siihen, että holtiton juominen voidaan nitistää lääkkeillä, jotka vievät dokaamisesta mielihyvän.

Taas unohtui jotain: alkoholisti ei yleensä saa juomisesta enää mielihyvää.

Mutta yritetään ajatella nätisti. Jospa kyse ei ole siitä, että hädänalaisilta viedään rahat. Kyse on vilpittömästä yrityksestä talutella päihderiippuvaisia kohti kohtuujuomisen Eedeniä. Unohdetaan kiusallinen todellisuus ja kuvitellaan, ihan kokeeksi, että alkoholisteja voisi hoitaa kohtuukäyttäjiksi.

Ensin on ihmeteltävä tavoitetta. Onko kaiken riskin ja vaivan väärti, että koulitaan jotkut käyttämään elimistölle vierasta myrkkyä kohtuudella, jos asianosaiset eivät saa siitä edes mielihyvää? Ja jos osa alkoholisteista päätyisikin kohtuujuojiksi, jokaista kohti on liian paljon niitä, jotka jatkavat itsetuhoista juomista kohtuukäytön kangastus takaraivossaan.

Turha ottaa näitä riskejä. Niiden hinta on kova, enemmän kuin se parituhatta euroa.