Piuhat irti

Metro, 13.2.2007

Olin aikoinaan kesätöissä KOP:ssä huoltomiehenä (tosin ammattitaito riitti lähinnä kadunlakaisuun). Muistan seniorikollegan kertoneen työpaikkalegendan, jonka mukaan huoltoporras oli tympääntynyt konttorikerroksen jatkuviin valituksiin milloin liian kuumasta, milloin liian kylmästä huoneilmasta.

Kun mikään ei auttanut, ongelma ratkaistiin ruuvaamalla toimiston seinään säädin, jota ei kytketty mihinkään. ”Vasemmalle kun käännätte, tulee viileämpää, oikealle, niin lämpimämpää.” Valitus oli loppunut siihen. Tarina tuli mieleeni, kun mietin miten kohta kärrätään taas äänestyskoppeja esiin. Miten lienee kytkentöjen kanssa?

Kokoomus vietti päättyvän vaalikauden heikon äänisaaliin vuoksi oppositiossa, mutta eipä kokoomusta hallituksessa tarvittukaan: varallisuuserojen kasvattaminen hoitui mainiosti Sdp:nkin tuella.

Hallitus muun muassa poisti vasemmistolaisen valtiovarainministerin johdolla varallisuusveron, joka koski niin äveriäitä, ettei verolla edes ollut heille todellista merkitystä. Näitäkin veroeuroja olisi kipeästi tarvittu opiskelijoille, eläkeläisille tai yksinhuoltajille. Verolinjasta päätellen pääomatuloilla porskuttava pörssiporsas on lähempänä vasemmiston sydäntä kuin pätkätöitä tekevä, korkeaa tuloveroa maksava sairaanhoitaja.

Ei mennyt piuhoja vasemmiston kannatuksesta päätöksentekoon asti.

Erikoista on sekin, että oikeistoleiri vastustaa ehdotettuja perustulomalleja, koska vastikkeettoman rahan katsotaan katkovan kytkennän työnteon ja toimeentulon väliltä. Samalla kuitenkin halutaan keijunkeveää verokohtelua juuri sellaisille tuloille, joilla ei ole aitoa kytkyä työntekoon, olipa kyse sitten myyntivoitoista tai perinnöistä.

Muun muassa Rkp:n puheenjohtaja Stefan Wallin on toistuvasti vaatinut perintöveron poistamista kokonaan, koska ”vero koskee tavallisia suomalaisia”. Vad menar han, för helvete? Pitäisikö tuloverokin poistaa samasta syystä, sehän myös koskee normaalisuomalaista? Wallinin päättely nokittaa jopa kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujusen logiikan, jonka mukaan perintöverosta pitää luopua, koska verot on jo maksettu. Missä välissä varallisuuden saaja ne on maksanut?

Luokkayhteiskuntaa ja eriarvoisuutta vastustavat leimataan usein vain kateellisiksi, ja kohtuuttomia varallisuuseroja tasaavia veroja pilkataan ”kateusveroiksi”. Viimeistään tuontasoinen argumentointi osoittaa, kuinka kestämättömällä pohjalla nykyinen varallisuuseroja entuudestaan kasvattava verolinja on.