Miten mies muuttuu

City-lehti, 18.5.2001

Parisuhteen aikana mies käy läpi metamorfoosin, johon verrattuna toukan kasvu perhoseksi ei ole muutos eikä mikään.

0-3 kk: Itsetehostusvaihe. Mies puhuu rakkaudestaan oopperaan ja teatteriin (myöhemmin puolet jutuista osoittautuu palturiksi) ja paheksuu tv:tä tuijottavia sohvaperunoita.

Mies ymmärtää naista, tarjoaa illan, tilailee viinit ja availee ovet. Hän droppailee nimiä ja briljeeraa taidehistorian tuntemuksellaan. ”Jugendin jälkeinen Helsinki ei puhuttele mua mitenkään.”

Mies esittelee edustuskelpoisimmat ystävänsä, taidemaalari Henrikin ja sydänkirurgi Joakimin, jotka ovat ”purjehduskavereita”.

Voiko tämä olla totta, miettii nainen.

Seksi on runsasta ja mahtipontista (taustalla soi Wagner).

3-6 kk: Naaras on valloitettu, joten uroksen pörhistely vähenee. Mies intoilee La Traviatasta yhä harvemmin. Edustusfrendit Jokke ja Henkka ovat kadonneet.

Miestä toisaalta ymmärtää paremmin kun on tavannut tämän vanhemmat: mies on ilmetty isänsä, vaikkei itse sitä tajuakaan.

Mies kutsuu naista murmeli-lempinimillä.

Seksi vähenee mutta paranee machoponnistelun loputtua.

6-12 kk: Avoliiton aika. Miehen kulttuurikuorrutuksen alta paljastuu alkukantaisia piirteitä, jotka hän ennen yhteenmuuttamista onnistui peittämään (ruumiintoiminnot, aamuiset lukusessiot vessassa).

Taideharrastukset ovat vaihtuneet satunnaisiin leffailtoihin ja vuokravideoihin.

Seksi on harvinaista eikä kovin herkkua.

12 kk-hama loppu: Miehen voimat eivät enää riitä pinnistelyyn. On vaikea uskoa, että sohvalla verkkareissa matopeliä näpyttävä otus on se arkkitehtuurista ja Verdin oopperoista vaahdonnut viinintuntija, jonka kanssa saattoi puhua yötolkulla elämästä ja taiteesta.

Komerosta marssivat esiin miehen lapsuudenkaverit Jamppa ja Liukkonen, jotka istuvat päivätolkulla pelaamassa Liukkosen mukanaan tuomaa Playstation kakkosta.

Kun nainen kyllästyy pullovuoriin ja pitsalaatikoihin, mies tuohtuu: ”Sä et ymmärrä, miten tärkee ihminen Jarmo mulle on.”

Silloin naisen on syytä lähteä, sillä hama on lähellä.

– Liisaleena (Jaakko Lyytinen & Arno Kotro)