Outo sukupuolittuminen

Uusi Suomi, 13.5.2021

Olen rustaillut erilaisia julkisia tekstejä – lehtikolumneja ja blogeja – kohta neljännesvuosisadan, joten ehkä tässä uskaltaa jo tehdä pienen julkisen huomion palautteestakin.

Kolmen sanan tiivistys olisi varmasti oikeudenmukaisin: kaikenlaista on tullut. Mutta vähän enemmänkin pystyn sanomaan.

Palautetta leimaa merkillinen sukupuolittuminen.

Yleisvaikutelma on se, että naisilta tulee useammin positiivista viestiä kuin miehiltä. Ja hiukan tarkemmin: häijyin palaute tulee lähes yksinomaan miehiltä, kaikkein myönteisin naisilta.

Tilanne on kummallinen. Olen nimittäin usein koettanut kirjoitella miesten kohtaamista tasa-arvopulmista ja roolipaineista, ja juuri niistä teksteistä koiraspuoliset lukijat käyvät kärkkäimmin silmille.

Auta armias jos kirjoittaa, että miesten olisi aika vapautua militaristisen maskuliinisuuden roolihaarniskasta ja asepalveluksen pitäisi olla myös miehille vapaaehtoinen.

Miehet saavat sätkyn, naiset kiittelevät.

Reservireiskojen raivotessa muistan viestin, jonka sain miesroolin ahtautta hienosti valaisseelta ja siispä miesten vihan kohteeksi joutuneelta kirjailijalta. Viestissä hän kertoo lopettaneensa kokonaan kommenttien lukemisen ja miettii, miten kiittämättömältä ja turhauttavalta koko aiheen käsittely tuntuu.

Itse yritän vielä elätellä toivoa muutoksesta ja aion vastakin käsitellä miesten tasa-arvo-ongelmia, vaikka miehet siitä suuttuvatkin.

Hämmentävä ristiriita palauttaa mieleen maanmainion filosofi-psykologi Erich Frommin, joka klassikkoteoksessaan Pako vapaudesta pohti, etteivät ihmiset edes halua olla vapaita, hehän suojelevat sellejään.

Jos miehet ovatkin ahtaaseen roolivankilaansa kiintyneitä, palaute viittaa siihen, että naiset sen sijaan haluaisivat jo avata portit. Mutta eiväthän vangit vapaudu, jos he eivät edes ymmärrä olevansa vankeja.

Eli varoittaa pitää, uroot armaat. Jatkossakin tuuppaan riesaksenne blogeja, joissa vaadin perinteisen miesroolin avartamista, pukeutumiskoodien höllentämistä ja miehisen kunniakoodiston purkamista.

Ei mokomasta kannata pelihousuja repiä. Jos jotain repiä pitää, niin mieluummin sitten se rooliodotuksista punottu pakkopaita.