Uusi Suomi, 4.2.2016
Ylen tuoreen gallupin mukaan kokoomuksen kannatus laskee. Kelju sanoa, mutta se on hyvä uutinen. Keljua siksi, että olen pitkään yrittänyt ymmärtää kokoomusta parhain päin – varsinkin silloin, kun on tullut istuttua punavihreissä porukoissa, joissa kokoomukselle lankeaa automaattisesti pääkonnan rooli.
Sitä paitsi vuosien varrelle on mahtunut mainioita kohtaamisia monen kokoomuslaisen kanssa. Ben Zyskowicz on viiltävän terävä keskustelija ja vieläpä miellyttävä ja hauska ihminen. Erityisesti annan Benille sisupisteet siitä, että hän on vuosikymmenestä toiseen yrittänyt puhua järkeä stallareille ja muille vasemmistofundamentalisteille.
Alexander Stubbin kanssa oltiin joskus radiossa. Mukana oli myös dogmaattisen siiven vasemmistoälykkö, joka puhui enimmäkseen puuta heinää, talvisodan syistä alkaen. Minulta meinasi mennä hermo, mutta Stubb hallitsi tilanteen hienosti, provosoitumatta ja sovittelevasti.
Ihailla piti.
Olen jopa yrittänyt ohittaa Stubbin vaivaannuttavat sammakot – ”perintövero on kateusvero”, asevelvollisuus pitää säilyttää ”koska se on perinne” ja niin edelleen – ajattelemalla, että lipsahtaahan sitä väkisinkin idioottimaisuuksia, kun paljon puhuu ja touhottaa.
Ökyrikkaiden paapominen on kokoomuspolitiikassa tietysti oma lukunsa, mutta jätetään se toiseen kertaan samoin kuin kokoomusnuorten laitaoikeistolaiset ylilyönnit.
Kokoomuksen turvallisuuspoliittiset linjaukset ovat enimmäkseen olleet viisaita, energiapolitiikka perusteltua eikä puolueella sitä paitsi ole ihan yhtä synkkää suomettumishistoriaa kuin muilla.
Mutta ei voi mitään, nyt alkavat sympatiat karista: kokoomus on liukunut vastenmieliseen suuntaan.
Viimeinen niitti on opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen. Lukion opettajana on ollut hyytävää seurata ministerin edesottamuksia.
Edellisen opetusministerin johdolla lukioon saatiin uusi tuntijako, joka turvaa yleissivistyksen. Ajatus on, että kaikki opiskelevat esimerkiksi historiaa, yhteiskuntaoppia ja maantiedettä siinä missä fysiikkaa ja kemiaakin. Laajasti sivistävää lukiota kannattivat paitsi lukiolaiset itse myös opettajat ja selvä enemmistö lausunnonantajista.
Tämä ei Grahn-Laasoselle käy, ja nyt kokoomus haluaa jyrätä jo tehdyt päätökset. Kokoomukselle yleissivistyksellä ei ole väliä, kunhan nuoret mahdollisimman varhain ja tehokkaasti erikoistuvat johonkin – vaikka eivät itsekään tietäisi, mihin. Kokoomuksen toiveissa lukio on valmennuskeskus lääkiksen, oikiksen ja muiden yliopistojen pääsykokeisiin. Mitäpä siitä, vaikka osa ei luekaan lukiossa historiaa. Grahn-Laasosen mukaan peruskoulusta saa ”erittäin laajan yleissivistyksen”. Tällä tasolla mennään.
Eikä tosiaankaan auta, että ministeri yrittää orwellimaisesti määritellä sivistyksen uudestaan. Päinvastoin, yhä hullummaksi menee.
Tässä ei nyt ole kyse pelkästä lukiosta. Koululinjaukset paljastavat jotain hyvin surullista nykykokoomuksesta. Sivistysporvaristo loistaa puolueessa poissaolollaan, ja linjan sanelevat markkinafundamentalismiin hurahtaneet poliittiset broilerit ja lyhytnäköisen hyötyajattelun ja rahavallan sokaisemat EK-marionetit.
Olen joskus pitänyt outona, että älymystö mielletään oletusarvoisesti vasemmistohenkiseksi ja oikeistoajattelijoita harvoin tituleerataan älyköiksi. Ainakaan enää sitä ei tarvitse hirveästi ihmetellä. Kokoomus tekee kaikkensa sen mielikuvan vahvistamiseksi, että älykkö ja kulttuuripersoona on vasemmistolainen teatteriohjaaja siinä missä oikeistovaikuttajalle kulttuuri ja sivistys tarkoittavat epäilyttävää kuluerää.
Ja kun vasemmisto kannattaa yleissivistävää koulutusta samalla kun kokoomus euronkuvat silmissä ajaa sitä kaikilla asteilla alas, ei tarvitse sitäkään kummastella, että sivistyneistö äänestää mieluummin vasemmistoa kuin oikeistoa.
Jos junttius on sivistyksen vierastamista, koulutuspolitiikan valossa Suomen juntein puolue ei olekaan perussuomalaiset vaan kokoomus.
Puolueella on tosiaan iso ongelma. ADHD-henkinen twitter-soheltaminen, selfiet ja reteät yläfemmat eivät vakuuta niitä äänestäjiä, jotka edelleen uskovat siihen, että asioihin pitää perehtyä ja joskus kannattaa lukea ihan kirjojakin. Ja jopa opiskella sellaista, josta ei, herra paratkoon, ole pikaista taloudellista hyötyä.
Se, että kokoomuksesta on tullut pintaliitoinen ja avoimen sivistysvihamielinen bimbopuolue, on valtava vahinko.
Isoin vahinko se on kokoomukselle itselleen.