Helsingin Sanomat, yleisönosasto 9.3.2007

Äitejä turha syyllistää

Marja-Riitta Marttila kirjoitti (HS 8.3.), että alle kolmevuotiaita ei pitäisi viedä päivähoitoon, vaan äidin olisi syytä jäädä kotiin lapsenhoitajaksi.

Syyllistävät vaatimukset toisen vanhemman kotiin jäämisestä unohtavat nuorten, usein opintovelkaisten ja pienituloisten perheiden todellisuuden.

Vanhempien työssäkäynti ei ole ahneutta vaan peruspärjäämistä.

Esimerkiksi julkisella sektorilla työskentelevän palkka jää verojen jälkeen helposti alle 1500 euron. Kun pääkaupunkiseudulla jo kaksion vuokra hipoo hyvinkin tuhatta euroa, pitäisi ymmärtää, että perhe yksinkertaisesti tarvitsee kahden ihmisen palkan tullakseen toimeen.

Lapsiperheiden saamien sosiaalietuuksien reaaliarvo on laskenut jo pitkän aikaa. Marttilan mainitsemat etätyö, tiivistetty työviikko, työaikapankki ja niin edelleen lienevät useimmilla aloilla lähinnä kaunista teoriaa, tuskin aito mahdollisuus.

Pienituloinen mutta palkastaan korkeaa veroa maksava pienten lasten äiti on pikemminkin epäitsekäs arjen selviytyjä ja sankari kuin egoisti, joka itsekkäästi hylkää lapsensa päiväkodin hirmuisuuteen.

Arno Kotro